DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Merkez Parti bilimin siyasetini yapacak

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Merkez Parti bilimin siyasetini yapacak

Eğitim kariyeri, siyasetteki duruşu ve mesleki başarılarıyla dikkat çeken Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır’ın Merkez Parti Genel Başkanı olması gözleri bu yana çevirdi. Özellikle pekçok bilim insanının parti merkezi yönetiminde yer alması Merkez Parti’yi gündeme taşıdı.
Gazetemize konuşan Merkez Parti Genel Başkanı Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır, “Bilim alanında önemli çalışmalarım oldu. Siyasi yaşamımda elde ettiğim bilgi ve tecrübeyle iktidara yürüyecek kadrolara liderlik yapmaya hazırım. Bugün Merkez Partisi olarak merkez siyaseti dolduracak, hukukun üstünlüğü, demokrasi ve insan hakları noktasında Türkiye’ye katkında bulunacak, bilimin siyasetini yapacak bir partiyiz. Öte yandan biz kutuplaştırıcı bir anlayıştan uzak, siyasi görüşüne bakmaksızın 85 milyon insanımızı kucaklayan bir partiyiz. Ülkemizi ve milletimizi kamplara bölme anlayışını karşıyız. Vatansever olmak kaydıyla ülkemizdeki herkes bizim fahri üyemizdir. Bir ideoloji partisi değiliz, tam bağımsızlığı önceleyen bir ilkemiz var. Demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü gibi kavramları gerçek anlamda hayata geçirmenin hedefi içerisinde bir partiyiz. Bugün ülkemizin ihtiyacı olan bir buluşma ve güç birliği yapma noktasıdır ve Merkez Parti işte bunun için var” dedi.
Öte yandan hükümetin sıcak parayla ekonomiyi sürdürdüğünü belirten Merkez Parti Genel Başkanı Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye dışlardan yatırım alamıyor ve ekonominin düzeldiğini söylemek gerçekçi değildir; çünkü sıcak para demek faiz demektir. Biz sanayi yatırımlarını ülkemize kazandırarak kalkınmayı sağlayacağız. Sorunların ve yoklukların karşısında bilimselliği önceleyen bir yapıyız. Bugün partimize akın akın bilim insanı ve aydınlarımız katılım gösteriyor. Ülkemizin bilgiyle yönetilmesine ihtiyaç vardır. Bu yüzden Merkez Parti’nin kadrolarına bakıldığında vatansever aydın insanların birlikte mücadelesini görürsünüz. Tam bağımsız Türkiye demek kendi doğal kaynaklarını kullanma yetkisine ve becerisine sahip olmak demektir. Anadolu geniş altın kaynağı rezervlerine sahip. Ancak bu zenginlik halkımıza yansımıyor. Ülkemiz dünyadaki bor rezervlerinin %73’üne sahip. Türkiye; 28 Kritik elementin çıktığı maden rezervlerine sahip. Ancak biz Türkiye olarak, bu kritik elementlerden uç ürünleri üretemiyoruz.. Biz iktidara geldiğimizde kritik elementleri barındıran madenlerin ihracatını durduracağız. Türkiye’de uç ürünleri üretip, uç ürünlerin ihracatına başlayacağız.Türkiye’nin pek çok alanda yer altı yerüstü kaynakları var. Bugün yoksullaşma sürecine ançak bilimle dur denebilir. Siyasete bilimin ışığını tutacağız. Bizim ilk hedefimiz vatandaşlarımızın alım gücünü yükselterek enflasyon, hayat pahalılığı altında ezdirmemektir. Merkez Partisi olarak teşkilatlarımızla birlikte seçimlere hazırız. Vatansever herkesi güç birliğine davet ediyorum.”
Ayrıca Mersin ziyaretiyle ilgili de bilgiler veren Merkez Parti Genel Başkanı Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır, deprem konusundaki tehlikeyi de işaret etti. Mersin’in Ecemiş fayına yakın bir noktada olduğunu belirten Bakır, “Bugünden söz veriyoruz. İktidara geldiğimizde Mersin’in başta ulaşım olmak üzere bütün sorunlarını çözeceğiz. Mersin yapı stoku bakımından deprem konusunda ciddi sorunları olan bir kenttir. Ben bu konuda uzman bir kişiyim ve deprem bölgesindeki bütün şehirleri depreme dayanaklı hale getireceğiz. Bilimin ışığı altındaki siyasetin çözemeyeceği hiçbir sorun bulunmamaktadır” dedi.

Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır kimdir?

Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır, 13 Mart 1972 tarihinde Istanbul Üsküdar’da doğdu. Merkez Parti Genel Başkanıdır. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünde Öğretim üyesidir. Baba tarafından Kayserili olup, Gündeş Yörük-Türkmen Aşiretindendir. Dip dedesi, Osmanlı İmparatorluğunda Belgrad Garnizon Komutanı, Bağdat, Diyarbakır ve Tokat Valisi olarak görev yapmış Kayseri Serdarı Karamehmetağazade Alaattin Paşa’dır. Anne tarafından (dedesi) Kırım Hanlarının soyundan gelmektedir. Anneannesi ise 20. yüzyılın başında Bursa’ya yerleşmiş Evlad-ı Fatihan Filibe Türklerindendir. Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır; Kadıköy Anadolu Lisesi Matematik bölümünden mezun oldu. Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesinden de mezun oldu. Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünü de bitirdi. İngiltere’de İnşaat Mühendisliği alanında Imperial College’dan Diploma (DIC) ve yine Imperial College, Londra Üniversitesi’nden ‘Beton Yapılar’ dalında Master (MSc) dereceleri aldı. Istanbul Teknik Üniversitesi’nde “Yapı Mühendisliği” konusunda Doktora eğitimini tamamladı. Belçika’da Leuven Üniversitesinde Post-Doktora yaptı. Amerika Birleşik Devletleri Federal Acil Durum Yönetim Başkanlığı’ndan (FEMA) ‘afet yönetimi’ ve ‘deprem’ konularında eğitim aldı.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde “Deprem Mühendisliği” ve “Yapı Mühendisliği” dallarında 2004’te Doçent, yine İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünde 2010 yılında Profesör oldu. 80 bilimsel eseri bulunmaktadır. Bilimsel yayınlarına 1115 uluslararası atıf yapılmıştır, h indeksi 14’tür. Avrupa ve Amerika’da 4 bilim dergisinin Editörler Kurulu Üyesi ve 20 bilim dergisinin Hakem Kurulu Üyeliğinde bulundu. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin yanı sıra Almanya’da Berlin Teknik Üniversitesi, Yunanistan’da Selanik Alexander Teknoloji Enstitüsü ve Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümlerinde ders verdi. 2005 yılında biyografisi “Marquis Who is Who in the World” (Dünyada Kim Kimdir?) Kataloğuna alınmaya layık bulundu. 2009’da deprem hasarının azaltılması konusunda “FABED Bilim İnsanlarına Üstün Başarı Ödülü” aldı. 2024 yılında, Avrupa’nın en büyük akademik ödüllerinden biri olan “Birleşik Krallık Yaşam Boyu Başarı Ödülü” ne layık bulundu. Hatta bu ödül kategorisi daha önce bulunmuyorken bizzat kendisi için tesis edildi. KULeuven Üniversitesi’ndeki “Yapılarda Sensörlerle Sistem Tanılama ve Sonlu Eleman Modeli Güncellenmesiyle Gerçek Zamanlı Hasar Tespiti” konulu Post-Doktora çalışması, Belçika Bilimsel Araştırma Kuruluşu (FWO) tarafından desteklendi ve “pek iyi” derecesiyle bitirildi.

2011-2015 yılları arasında Kayseri Milletvekilliği yaptı. Ayrıca 2011-2014 yılları arasında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyeliğinde bulundu. TBMM’de; ‘Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’ ve “AB Uyum Komisyonu” üyesi oldu. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde Avrupa Konseyi ‘Enerji ve Çevre Komisyonu’ Başkan Yardımcılığı yaptı. Avrupa Konseyinde;
➢ ‘Sürdürülebilir Gelişme, Ekonomi, Sağlık ve Sosyal İşler Komitesi Üyeliği’
➢ ‘Göç, Mülteciler ve Yerinden Edilmiş İnsanlar Komitesi Üyeliği’
➢ ‘Göçmenler için Transit Ülkeler ve Avrupa Dışındaki Orijin Ülkelerle İşbirliği Komitesi Üyeliği’
➢ Avrupa Konseyi ‘Kültür, Bilim ve Eğitim Komitesi Üyeliği’ ve
 ➢ Avrupa Konseyi ‘Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu’ üyeliği görevlerinde bulundu.

Ayrıca, Avrupa Konseyi’nde bir liderlik pozisyonu olan Avrupa’lı Demokratlar Grubu Merkez Yürütme Kurulu üyesi olarak görev yaptı. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinde 60’den fazla karar değişikliği önergesi hazırladı, 13 Avrupa Konseyi kararı çıkarttı. Bu kararlardan en önemlisi; Avrupa Konseyinde 2012’de çıkarttığı, “1915 olayları ve Ermeni tehciri” ile ilgili Ermeni diasporasının soykırım iftirasını çürüten karardır. Bu karar, bugüne kadar Ermeni tehciri ile ilgili yurtdışında Türkiye’nin lehine çıkan tek siyasi karardır.

Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır, 2012’de Avrupa Konseyinde Göç Raportörü seçildi. 2011-2014 arasında Avrupa Konseyi’nde ‘Avrupa’lı Demokratlar’ grubunun sözcüsü olarak ‘Suriye’ ve ‘terör’ gibi kritik konularda pekçok konuşma yaptı. 2012’de Amerika Birleşik Devletleri Kongresinde Capitol Hill’de, ‘Türkiye’nin Suriye ve Ortadoğu’daki rolü’ başlıklı bir konuşma yaptı. 2015’te Fransa Meclisinde davetli konuşmacı olarak 1915 Olayları ile ilgili konuşma yaptı.

2012 yılında, görev yaptığı partide ‘Yükseköğretim Kurumu Çalışma Grubu’ başkanı oldu. 2013-2015 Yılları arasında “Avrupa Birliği-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu” üyeliğinde bulundu. 2022- 2024 yılları arasında Avrupalı Ülkücüler İstişare Heyeti Kadın Kolları Başkanlığı’nı yürüttü. 2024 yılında Merkez Parti Genel Başkanı seçildi. Amcası Kamil Gündeş; 1946-1960 yılları arasında Demokrat Parti Kayseri Milletvekilliği, DP Genel Başkan Yardımcılığı yapmıştır. Çok iyi derecede İngilizce bilen Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır, evli ve 3 çocuk annesidir.